Quantcast
Channel: Blå Kors
Viewing all 414 articles
Browse latest View live

Ny retning for ruspolitikken i Oslo

$
0
0

– I møte med rusmisbrukere har vi satset i altfor stor grad på juridiske reaksjoner gjennom mange år, sier Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo. Her er hun i sofakroken hos Blå Kors Kompasset i Oslo. (Foto: Steinar Glimsdal)

Oslo byråd har laget en ny rusmelding for hovedstaden med et uttalt mål om å føre en mer fordomsfri og humanistisk ruspolitikk. Ingen mennesker med rusproblemer skal lenger bli vurdert kun på grunnlag av misbruk og avhengighet. De skal møtes som mennesker flest, og med respekt, heter det i meldingen.

 

«Heller humanisme enn pekefinger» er kortversjonen av meldingen, sier Tone Tellevik Dahl (Ap). Hun er byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo, og øverste politiske ansvarlige på russektroen. Under et besøk hos Blå Kors Kompasset Oslo i april var hun mer enn villig til å veksle noen ord med Rusfri om den nye meldinga.
– I møte med rusmisbrukere har vi satset i altfor stor grad på juridiske reaksjoner gjennom mange år. Vi må forsøke å avdekke hva som førte den enkelte utpå, og ikke kun slå ned på vedkommendes adferd. Vi skal spørre: «Hva er viktig for deg og dine pårørende?» og tilby tiltak i tråd med svaret. Det å gjøre opp for seg i forhold til samfunnet, skal skje i etterkant, understreker Tellevik Dahl. – Jeg tror rusomsorgen er kommet til et paradigmeskifte der livskvalitet og livsmestring er plassert i høysetet. Vi er stolte over at Oslo på mange vis går foran her, sier hun.

 

I FORBEREDELSENE TIL RUSMELDINGEN utarbeidet Velferdsetaten i Oslo kommune et kunnskapsgrunnlag som involverte brukere og brukerorganisasjoner, pårørende og pårørendeorganisasjoner, bydeler, etater, spesialisthelsetjeneste, frivillige- og ideelle organisasjoner, fagforeninger, politi og fengselsvesen, samt fag- og kompetansemiljøer. Personer med rusproblemer, som alle andre, skal ha de samme vilkår om frihet, valg og ansvar, står det i meldingen. Lokalt rusarbeid skal i større grad bidra til flere friske leveår for innbyggerne og redusere negative konsekvenser av rusproblemer for den enkelte, familien og for samfunnet.
– Vi har ønsket å få fram brukerstemmen, understreker byråd Tellevik Dahl. – Vi er ikke så opptatt lenger i å sette riktig «diagnose» på problemene til den enkelte. Vi spør heller brukeren: Hva er krisen din? Tabletter hjelper for noe, men ikke for alt. Den enkelte trenger hjelp til å mestre livet, og målsettingen er å komme tidlig på med spørsmål hva som kan være nyttig: Hva skal til for at du makter å mestre livet der du er?

 

– Samarbeidet med de frivillige har tverrpolitisk tilslutning, men stadig skal vi spørre oss om vi kunne gjøre samarbeidet enda bedre, sier Tone Tellevik Dahl. Her på besøk hos Blå Kors Kompasset Oslo i april. (Foto: Steinar Glimsdal)

KONSEKVENSEN AV DEN NYE RUSMELDINGEN er at flere tjenester legges til bydelene og færre til sentrum. Flere døgnplasser blir lagt ned til fordel for flere ambulante og fleksible tilbud lokalt. De frivillige aktører har sin rolle å spille: «Framover er det ønskelig at flerårlige tilskudd til frivillige og ideelle tiltak i sentrum skal bidra til samarbeid om en felles og helhetlig tiltakskjede for utsatte grupper i hele byen. Slik kan samarbeidet bygge opp under vridningen mot flere desentraliserte tiltak og lettere tilgang til hjelp i bydelene,» heter det i meldingen.
Byråd Tone Tellevik Dahl understreker gjerne frivillig sektors rolle:
– Myndighetene er helt avhengige av en frivillighet som ikke føler seg bastet og bundet av offentlige mandater. Helsepolitikere er svært takknemlige for frivillighetens innsats. Vi stiller oss stadig spørsmål om vi bruker tilstrekkelig med midler på frivillige aktører, understreker Tellevik Dahl, og legger til: – Samarbeidet med de frivillige har tverrpolitisk tilslutning, men stadig skal vi spørre oss om vi kunne gjøre samarbeidet enda bedre. Dersom vi ikke makter å få til et godt samarbeid, så er det myndighetene som står igjen med regningen.
Rusmeldingen forteller at Velferdsetaten i Oslo kommune disponerer 696 døgnplasser og at 236 av disse plassene er rammeavtaler er inngått med ideelle og private leverandører, altså litt over en tredjedel.

 

– MELDINGEN FORESLÅR ENDRINGER i bruken av sprøyterom. Er dette utrykk for ønske om å legalisere narkotikabruk?
– Meldingen går ikke inn for legalisering av narkotika, men vi vil ikke bare jage de narkomane. De vet så altfor godt at narkotikasalg er forbudt. Det aller viktigste er at den enkelte rusavhengige i første omgang har behov for å mestre sin helsesituasjon. Vi foreslår vi at det i sprøyterommet må være lov å røyke heroin og at det må være lov å innta også andre former for narkotika. Målsettingen er å bedre den helsemessige situasjonen for målgruppen og få ned de høye overdosedødsfallene i Oslo, svarer Tellevik Dahl, som samtidig understreker viktigheten av ikke å glemme alkoholen: – Det er ikke slik at «rus» kun handler om narkotika.

 

– DERSOM RUSMELDINGEN OMSETTES I PRAKTISK POLITIKK må det mer penger til i helsesektoren?
– Pengebruken skal utredes, overføringen av midler som nå må skje fra justissektoren til helsesektoren. I Oslo skal mye skje ute i bydelene. Her skal forebyggingen skje blant unge som er kommet i en sårbar livsfase. Den tidlige hjelpeinnsatsen skal også skje der, avslutter byråd Tone Tellevik Dahl, som ser fram til den videre behandlingen av rusmeldingen. Høringsfristen gikk ut i mai. Og sluttbehandling skjer til høsten.

Her finner du utkastet til Oslo kommunes rusmelding som ble lagt fram i april.

(Artikkelen har stått på trykk i Blå Kors-magasinet Rusfri nr 2/2018.)

The post Ny retning for ruspolitikken i Oslo appeared first on Blå Kors.


Klare for Blå Kors-ferier

$
0
0

Her er syv av de 14 tidgiverne som blir med under de to ferieukene på Sørlandets Folkehøgskole i år. Bak fra venstre: Monica Urdalen, Tom Jørgen og Robert Gimre. Foran fra venstre: Cecilie Randeel, Birgit Eliassen, Siv Strømstad og Bianca Nilsen. (Foto: Ivar Eidsaa)

 

– Vi er klare, og vi gleder oss. Bianca Nilsen og 13-14 tidgivere i Blå Kors Ferier tar denne uka i mot gjester til Sørlandets Folkehøgskole for noen uforglemmelige og opplevelsesrike feriedager.

 

AV IVAR EIDSAA

 

Blå Kors Ferier inviterer også i år til to ferieuker ved Sørlandets Folkehøgskole på Birkeland. Den første ferieuka går denne uka, fra mandag 2. juli til og med lørdag 7. juli, og den andre fra mandag 30. juli til og med lørdag 4. august.

 

– VI OVERNATTER på Sørlandet Folkehøgskole og spiser frokost, lunsj, middag og kveldsmat i skolens kantine. Vi drar på en rekke ulike utflukter rundt om i Agder og besøker blant annet Kristiansand Dyrepark. På Birkeland er det flotte naturområder og mange er med på småturer i nærområdet i løpet av ferien, forteller Bianca Nilsen. – Vi legger til rette for at barn og ungdom skal få opplevelser sammen med sine foresatte, opplevelser av å skape ferien sammen. Vi som er med som tidgivere holder oversikten på praktiske gjøremål og er der som en støtte og hjelp under feriedagene.

 

FLERE AV TIDGIVERNE har med egne barn under feriedagene:

– Det er fordi barn også kan være gode miljøfaktorer, sier Bianca.

Flere av tidgiverne blir med på begge ukene:

– Vi har med en fin gjeng. Flere av dem var med i fjor, og har takket ja til å bli med i år. Mange av dem bruker av sin egen ferie for å være med. Noen er sågar med på begge ferieukene, sier Nilsen.

Det er 39 feriedeltakere med på Blå Kors-ferie denne uka, og 37 er påmeldt til den andre uka.

 

 

 

The post Klare for Blå Kors-ferier appeared first on Blå Kors.

Steg for Steg i fem byer

$
0
0

Elise Theodorsen og Roar Doksæter er henholdsvis prosjektleder og prosjektmedarbeider i Blå Kors Steg for Steg Bergen. (Foto: Irene R. Mjelde/Megafon)

Blå Kors Steg for Steg er ikke til å stoppe. Arbeidsmetoden og gode inkluderende miljø finnes i dag i Oslo, Bergen, Arendal, Kristiansand og Drammen. Ved hjelp av stor innsats fra mange tidgivere får deltakerne del i en god livsstrategi til hjelp på veien mot et helt vanlig «A4-liv».

 

Det handler om å tilbringe tid rundt meningsfulle aktiviteter sammen med folk som lever det «vanlige» livet allerede. Steg for Steg tar samtidig ansvar for å være bindeleddet inn mot hjelpeapparatet og samfunnet for øvrig. Målet er å skape nye relasjoner, nye mønstre og en ny hverdag.

Blå Kors Steg for Steg Bergen fikk sin start 1. mars med Elise Theodorsen som prosjektleder. Hun har siden fått prosjektmedarbeider Roar Doksæter ved sin side sammen med en god bukett tidgivere.

 

– VI ER NOK DET ENESTE TILBUDET av denne typen i Bergen, forteller Elise til Blå Kors-magasinet Rusfri. – Vi gleder oss veldig over all entusiasmen vi blir møtt med fra både private og offentlige instanser i byen.

Drammens-medarbeiderne i Steg for Steg, Emma Moberg (til v) og Hilde Brastad, på besøk i Oslo. Hovedstaden har selvfølgelig også et Steg for Steg-arbeid. Det var her det hele startet. (Foto: Steinar Glimsdal)

Steg for Steg i Bergen har nylig ferdigkurset sju tidgivere, og sju nye står for tur før sommerferien. Elise forteller at tidgiverne er for det meste rekruttert gjennom frivillig.no.
– Vi er i ferd med å legge et godt grunnlag for samarbeid med ideelle organisasjoner, brukerorganisasjoner, ideelle og kommunale hjelpeapparat, sier prosjektlederen.

 

BLÅ KORS STEG FOR STEG BERGEN har vært presentert i gatemagasinet Megafon, og nylig deltok de i en politisk debatt med temaet «Hvordan hjelpe flere til å bli Rusfri?». Debatten kom i stand etter initiativ fra Bergen KrF. Partileder Knut Arild Hareide deltok på vegne av KrF, mens faglig leder Anders Leinebø deltok på vegne av Steg for Steg. Ellers deltok representanter fra NAV og Evangeliesenteret i debatten som foregikk på Litteraturhuset i Bergen.

 

ØSTPÅ, NÆRMERE BESTEMT I DRAMMEN, har Steg for Steg fått ny prosjektleder: Emma Moberg. Prosjektmedarbeider her er Hilde Brastad. Lederne i Arendal og Kristiansand er henholdsvis Lene Merete Gunnarson og Inger Sørensen.

Blå Kors Steg for Steg mottar bevilgninger fra Justisdepartementet som et ledd i omleggingen av narkotikapolitikken i Norge. Nå skal vekten legges enda tydeligere på behandling og rehabilitering og mindre på straff og bøter. Blå Kors og Steg for Steg tar utfordringene.

Les mer om Blå Kors Steg for Steg her

 

The post Steg for Steg i fem byer appeared first on Blå Kors.

Ny drift ved Loland Behandlingssenter

$
0
0
Blå Kors Loland Behandlingssenter

Om få dager kan det være ny drift ved Blå Kors Loland Behandlingssenter i Vennesla.

– Dersom alle detaljer faller på plass, kan vi være i gang igjen om to uker, sier en glad og takknemlig Frode Dunsæd, daglig leder ved Blå Kors Loland Behandlingssenter.

 

AV IVAR EIDSAA TEKST/FOTO

 

– Det har vært en begivenhetsrik vår og sommer, smiler Frode Dunsæd.

Etter at beskjeden kom i januar om at behandlingssenteret ikke fikk fornyet sin rammeavtale med Helse Sør-Øst, brettet man opp ermene for å sikre fortsatt drift.

Det ble sendt inn søknad til Helfo om å få godkjenning som «fritt behandlingsvalg». Stor arbeidsmengde hos Helfo medførte at det drøyde med å få et svar.
På dagen et halvt år etter at behandlingssenteret ikke fikk ny rammeavtale, kom beskjeden fra Helfo om at Blå Kors Loland Behandlingssenter kunne drive videre.

– Den beste beskjeden vi kunne få, smiler Dunsæd. – Nå jobber vi på spreng for å få alt på plass, blant annet at datasystemene våre fungerer tilfredsstillende opp mot offentlige registre og de systemene som Helfo benytter, sier han.

 

SÅ LENGE GODKJENNINGEN MANGLET, ble pasientene skrevet ut før 1. juli, og behandlingssenteret har hatt sommerstengt. Frode Dunsæd håper om få dager å kunne åpne for 37 plasser for rusbehandling.

Janka Holstad, direktør for Blå Kors Divisjon Behandling fikk æren av å overrekke utmerkelsen «Året stayer» til Frode Dunsæd under sommerfesten til Blå Kors Kristiansand.

– Det er mange som har jobbet godt for å få dette til. Nå gleder vi oss til å komme i gang, sier han.

Frode Dunsæd mottok utmerkelsen «Årets stayer» under sommerfesten til Blå Kors Kristiansand i juli. Dunsæd syntes dette var hyggelig:

 

– DETTE HAR IKKE VÆRT NOE ENMANNSSHOW. Utmerkelsen mottok jeg på vegne av alle ansatte, brukere og samarbeidspartnere som har jobbet iherdig for å sikre fortsatt drift. Det har vi sammen klart å få til. Nå gleder vi oss til å komme i gang. Vi har klart å beholde våre mange dyktige medarbeidere, og det er mange som ønsker å få sin rusbehandling hos oss, sier Dunsæd.

Loland Behandlingssenter hadde i fjor en beleggsprosent på hele 105 for de 37 plassene.

The post Ny drift ved Loland Behandlingssenter appeared first on Blå Kors.

Blå Kors på stand i Arendalsuka

$
0
0

Blå Kors-standen ble reist i Arendal sentrum på mandag og Blå Kors Loland Behandlingssenter kunne presentere sitt nye tilbud. (Foto: Anders Blixhavn)

Denne uka er Blå Kors på plass i Arendalsuka for fjerde år på rad. I Arendalsuka møtes aktører innen politikk, samfunns- og næringsliv for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid. Samtidig er ønsket stort om at folk flest også skal la seg engasjere.

​Slik er opplegget til Blå Kors i Arendalsuka 2018:

 

Mandag var «hele» Blå Kors Behandlingssenter Loland på standen. Helfo-godkjenningen er klar, og senteret har egne T-skjorter med logo og budskapet «Hjerte, kunnskap og kraft». De har også produsert en egen etikett på vannflasker som reklamerer for deres nye behandlingstilbud på Sørlandet.

 

Tirsdag er det Blå Kors Divisjon Behandling som er å treffe på standen – med egne trøyer med visjonen på ryggen. Det blir også arrangert en egen debatt denne ettermiddagen (kl 16:00) på Arendal Maritime Hotell. Tema er «Når voksnes fyll blir barns ubehag». Frode Kavli fra Blå Kors Lade Behandlingssenter har ansvar for arrangementet sammen med Fagsjef-nettverket og ledergruppa i Blå Kors. Det er produsert en egen brosjyre om det landsomfattende tilbudet til Blå Kors Divisjon Behandling til uka.

 

Onsdag er Blå Kors Kompasset og Blå Kors Barnas Stasjon på plass på standen. De stiller med et felles budskap om at Blå Kors tar ansvar for unge som er utsatt for foreldres/foresattes rusbruk. Ungdomspolitikere er særlig invitert til møter på standen. Denne dagen starter friskt med frokostseminar kl 08:00. «Skam og rus» er temaet og det arrangeres av Blå Kors i samarbeid med Akan kometansesenter og Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon.

 

På torsdag og fredag i Arendalsuka er det Blå Kors Kristiansand som tar et ansvar for å profilere Blå Kors-arbeidet. Blant temaene som belyses disse dagene er:

 

Velkommen innom Blå Kors’ stand i Arendalsuka.

Her kan du lese mer om Arendalsuka.

The post Blå Kors på stand i Arendalsuka appeared first on Blå Kors.

Skolestart ved Blå Kors-skolene

$
0
0

Varm velkomst til både nye og gamle elever ved Aglo videregående skole. (Foto: Tor-Steinar Jorem)

Høstens vakreste eventyr er i gang: skolestart ved Blå Kors’ fire videregående skoler i Fredrikstad, Vennesla, Stjørdal og Askøy. Lærerstabene har stått klare i denne og forrige uke for å ta i mot både nye og gamle elever.

I alt sitter det 508 elever klare ved skolepultene ved Blå Kors’ fire videregående skoler, en økning på til sammen 20 elever fra i fjor.

Aglo
Hele 200 av elevene går på Aglo videregående skole i Trøndelag. Rektor Gørild Joramo og hennes stab tok imot elevflokken allerede på torsdag i forrige uke.
Aglo tilbyr fem yrkesrettede linjer og er i gang med å søke om å få starte enda en linje. I dag kan elever velge mellom helse- og oppvekstfag, bygg og anlegg, teknikk og industriproduksjon, design og håndverk, service og samferdsel samt tilbud om opplæring i allmenne fag.
– Lærerne gleder seg til å ta imot elevene, og er spente på hvordan skoleåret skal bli, sa rektor Gørild ved på skoleårets åpningsdag.

Øvrebø
Rektor Ole Arild Endresen ved Øvrebø videregående skole i Vennesla kunne ta imot 112 elever denne uken, det er ti flere elever enn i forrige skoleår.
Samtidig gleder han seg over å kunne ta i bruk et flunkende nytt undervisningsbygg der den siste fløyen sto ferdig like før sommerferien. I den nye fløyen kunne en nyopprettet klasse i vg1 teknikk og industriproduksjon starte opp.
– Alle skolens elevplasser er besatt og vi har så mange som 50 unge på venteliste, forteller rektor Ole Arild. – Med flere elever har vi måttet utvide vår transportkapasitet slik at til sammen ti minibusser nå er i sving for å kjøre elever til og fra skolen hver dag.
– Det er veldig god stemning her nå i starten av skoleåret. Personalgruppen er utvidet med seks nyansatte lærere og fagarbeidere, forteller Endresen, som legger til at tilknyttede Øvrebø Opplæringskontor nå har 35 elever som følges opp fram mot fagbrev etter to år som lærling.

Seiersborg
Assisterende rektor Espen Lofstad Andersen ved Seiersborg videregående skole i Fredrikstad kan fortelle at skolestart foregikk først i går grunnet en flott personaltur til Svolvær.
– Vi har en god stemning i lærergruppen, både på grunn av inspirerende tur og på grunn av nye skolelokaler. Vi har dette semesteret tre nye lærere og tre nye miljøarbeidere, forteller Espen Andersen.
– I går tok vi imot 112 elever, noe som er en økning fra i fjor, dette skyldes hovedsakelig at vi starter med Vg1 design og håndverk i år. Det er fortsatt unge som tar kontakt for å begynne hos oss, så tallet kan øke noe i løpet av en ukes tid, sier Andersen.

Hop
Onsdag i forrige uke kunne rektor ved Hop videregående skole, Steinar Våge og hans medarbeidere ta imot 84 elever. Det samme antallet elever som i fjor:
– Vi har to-tre ledige plasser på VG2 industriteknologi, ellers er det fulle klasser. Vi får løpende henvendelser fra ungdommer som ikke har fått skoleplass, så vi regner med å fylle opp i løpet av de neste dagene eller ukene, sier rektor Steinar.
– Starten har vært god i år, jeg måtte virkelig heve stemmen for å komme gjennom lydmuren da lærerne møttes på mandag. Det var tydeligvis kjekt å møtes igjen, forteller Våge.
Skolen på Askøy ved Bergen kan glede elevene med gratis lunsj i skolekantina:
– I kantina var det fullt i lunsjen på den første ordinære skoledagen. Stemningen var god, og nye elever var overveldet over tilbudet om gratis lunsj, sier Steinar Våge.

The post Skolestart ved Blå Kors-skolene appeared first on Blå Kors.

Vi minnes de døde på Verdens overdosedag

$
0
0

I dag er Verdens overdosedag. – For å kunne redde flere, må vi minnes dem som ikke lengre er blant oss, sier Vidar Hårvik, daglig leder i brukerorganisasjonen MARBORG. Hårvik får helhjertet støtte av Blå Kors’ generalsekretær Jan Elverum.

 

Verdens overdosedag markeres på over 30 steder i Norge både for å minnes de døde, men også for å skape bevissthet om at overdoser kan forebygges.

 

HVERT ÅR DØR RUNDT 260 PERSONER AV OVERDOSE I NORGE. I 2016 ble det registrert 282 narkotikautløste dødsfall blant bosatte i Norge. Dette var en liten nedgang fra året før. Norge har de siste årene hatt blant de høyest registrerte forekomstene av narkotikautløste dødsfall per innbygger i Europa. Fire av fem dødsfall skyldes inntak av opioider med sprøyte.

I 2016 hadde 17 kommuner fire eller flere overdosedødsfall. Totalt var det overdosedødsfall blant innbyggerne i 67 kommuner. Flest dødsfall har skjedd i Oslo kommune, med 53 døde i 2016 (i tillegg kommer fem tilreisende som døde i Oslo). I Bergen døde 32 personer samme år (i tillegg kommer fire tilreisende).

 

OVERDOSEDØDSFALL ER EN EPIDEMI SOM RAMMER HELE VERDEN. Årlig dør mer enn 200.000 mennesker globalt. Tallet er stigende. Særlig økte dødsfall etter inntak av fentanyler som er svært sterke opioider. Over 8000 dør av overdose i Europa hvert år.

– Overdoseepidemien er et alvorlig folkehelseproblem. Det er viktig å jobbe for å forebygge overdoser, og vi må også huske på de mange pårørende som står tilbake i sorg etter hvert enkelt overdosedødsfall, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund.

– I Blå Kors kommer vi jevnlig i berøring med sorgen og fortvilelsen som følger i kjølvannet av en overdose, sier generalsekretær Jan Elverum. – Vi støtter helhjertet opp om alle tiltak som kan øke bevisstheten rundt denne sosial-epidemien. Det er et verdig og godt tiltak å ta en dag for å minnes dem vi har mistet i året som gikk, sier han.

 

GJENNOM NASJONAL OVERDOSESTRATEGI 2014–2017 har det vært jobbet med lokale handlingsplaner. Fra og med 2018 deltar 29 kommuner i læringsnettverket for å utvikle tiltak som styrker det overdoseforebyggende arbeidet. Ved å bruke nalokson nesespray, motgift ved opioidoverdose, kan de som er til stede ved en overdose, redde liv, før ambulanse kommer. Naloksonprosjektet, som har gått fra å være et pilotprosjekt i Oslo og Bergen, er nå utvidet til 30 kommuner. I tillegg er nesespray tilgjengelig på blåresept.

Les mer om forebygging av overdose her.

The post Vi minnes de døde på Verdens overdosedag appeared first on Blå Kors.

Vant pris for godt rusfaglig arbeid

$
0
0

Klinikksjef Geir H. Iversen flankert av styreleder Kirsten Frigstad og daglig leder Jan Gunnar Skoftedalen i Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon. (Foto: Torhild Kielland/Fagrådet)

Klinikksjef og psykolog Geir Henrik Iversen (69) er årets vinner av «Fagrådets pris for godt rusfaglig arbeid». Iversen er klinikksjef ved Blå Kors Haugaland A-senter i Haugesund, der han har arbeidet i hele 29 år. Prisen ble overrakt under Fagrådet/Rusfeltets hovedorganisasjon sin fagkonferanse i Trondheim denne uka.

 

I SIN BEGRUNNELSE skriver juryen:
«Prisvinneren har over tid utmerket seg med godt rusfaglig arbeid. Han kjennetegnes blant annet ved sitt sterke pasientfokus. Iversen er opptatt av å bryte ned stigma, at pasienter med rusproblemer skal ha det beste når det gjelder behandlingstilbud og behandlingsrammer. Han er opptatt av likeverd mellom pasient og behandler og at Haugaland A-senter skal være et godt sted å komme til.

Prisvinneren initierer bredt samarbeid med andre, gjerne på tvers av nivåer. Han er opptatt av at tid er en vesentlig faktor i alt endringsarbeid. Iversen er psykolog og har to spesialiteter: klinisk voksen og organisasjonspsykologi. Han har vært imponerende 29 år på samme arbeidsplass, og er fortsatt like engasjert, nytenkende og oppdatert.
Han har skapt et imponerende fleksibelt system med brukerstyrte senger, behandlingstilbud bygget opp i sekvenser, sømløse overganger og et tilbud om at samme behandler kan følge pasienten gjennom hele hans eller hennes recovery-prosess.

Iversen og Haugaland A-senter har valgt en konstruktiv tilnærming til Kunnskapssenterets nasjonale spørreundersøkelser som måler pasienterfaringer med døgnopphold innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Iversen bruker undersøkelsene systematisk og supplerer med egne undersøkelser hver tredje måned. På denne måten gir svarene større mening og gir retning for endringer og utvikling av nye tiltak.»

STYRELEDER KIRSTEN FRIGSTAD og daglig leder Jan Gunnar Skoftedalen i Fagrådet delte ut prisen under festmiddagen på Rusfeltets fagkonferanse i går. I tillegg til hyllest fra forsamlingen fikk prisvinneren et flott litografi av kunstneren Nico Widerberg.

Tidligere på dagen hørte konferansedeltakerne prisvinneren Geir Iversen på scenen med et foredrag om systematisk kvalitetsarbeid.

HVERT ÅR DELER FAGRÅDET UT PRIS til en eller flere personer som over tid har gjort seg bemerket for godt rusfaglig arbeid. Prisen henger høyt. Styret i Fagrådet mottar hvert år mange forslag til verdige vinnere.
Den første prisen ble delt ut i 1996, prisvinner den gang var Frid Hansen fra Blå Kors Borgestadklinikken.
I 2017 ble det delt ut to priser, fjorårets prisvinnere er nå begge pensjonister og fikk prisen for sitt omfattende arbeid på rusfeltet, Lilleba Fauske fra Oslo kommune og Erling Pedersen fra Bergensklinikkene.

Les mer om Blå Kors Haugaland A-senter og Geir Iversens arbeid her.

The post Vant pris for godt rusfaglig arbeid appeared first on Blå Kors.


– Tweens trenger trygge voksne som er nysgjerrige på barns digitale hverdag

$
0
0

«Eventyrlandet» heter filmen Blå Kors i år har fått laget sammen med Barnevakten og Snakkommobbing.no. Det er gitt innspill underveis fra Blå Kors Poliklinikk Oslo og KoRus Sør/Blå Kors Borgestadklinikken.

– Gjennom samarbeid med fagfolk i Blå Kors sikrer vi at kunnskapen fra behandlingssiden blir tatt med i vårt forebyggende og holdningsskapende arbeid, sier rådgiver Ingeborg Ørjasæter i forebyggingsavdelingen i Blå Kors Norge.
Hun er i tillegg svært glad for samarbeidet med Barnevakten som har vært både lærerikt og nyttig, understreker hun.

 

Tidsbruk
Det er mye krangling rundt tidsbruk foran skjerm i de norske hjem. Det viser Barn og medier-undersøkelsen fra 2016.

– Gjennom Blå Kors sin Snakkommobbing.no får vi høre mange historier om barn som opplever vonde hendelser, både enkelttilfeller, men også systematisk over tid. Denne virkelighetsbeskrivelsen har vi fått bekreftet i samtaler og møter med organisasjonsledere og de som jobber med tweens. I tillegg blir det nevnt at det mangler målrettet materiell om tematikken. Ved å utvikle film og samtaleopplegg vil vi hjelpe til med dette, forteller Ingeborg.

 

Motstandsdyktighet
Hun forteller at hensikten med å utvikle en film og et samtaleopplegg for en såpass ung aldersgruppe er å begynne tidlig med å skape motstandsdyktighet mot ytre press, mobbing, uheldig spilladferd og på den måten forebygge avhengighet.
– Samtaleopplegget er laget for å skape refleksjon rundt digitale gleder og utfordringer hos barn som eksempelvis nettopp har fått sin første smarttelefon. Bakgrunn for prosjektet er at vi i kjølvannet av prosjektet «Velg selv» ser at digitale utfordringer må belyses på en bedre måte enn før, sier Ingeborg Ørjasæter.

 

Her kan du se filmen «Eventyrlandet»

 

Medier dominerer
Barn og unge har selvfølgelig også andre interesser enn dataspill, men i dag er det i stor grad ulike typer medier som dominerer hverdagen. Barn og unge spiller først og fremst for underholdningens del, og det har stor verdi i seg selv. På samme måte som voksne trenger å koble av etter en hektisk hverdag, behøver også barn tid med interessene sine.
– Vi vet at ytre og gode rammer er sentrale for at barn også skal kjenne på indre trygghet. Barna ønsker å bli møtt av varme og tydelige voksne som setter grenser og som engasjerer seg i deres hverdag.  For å ta gode valg og for å sette gode grenser må vi ha grunnleggende kunnskap, vi håper at filmen skaper interesse for å reflektere sammen med barna. Slike refleksjoner gir kunnskap og hjelp til spørsmål og dialog, understreker Ingeborg Ørjasæter.

 

Foreldredialog
– Hvorfor bør man holde aldersanbefalinger på dataspill?
– Det kan være kort vei fra et forbud som gjelder hjemme til et besøk hos venner med andre regler for spill og skjermtid. Dette er ikke like lett å kontrollere som forelder/foresatt. Det hele får preg av kaos. Derfor er det viktig at vi foreldre er åpne for dialog med hverandre. Et godt råd kan være å begynne tidlig, det er lettere å være forebyggende enn å snu en trend der veldig mange allerede har begynt med sosiale medier og å spille spill. Bruk arenaer som FAU, foreldremøter, fritidsaktiviteter og lignende, svarer Ingeborg.
Som tidligere nevnt så er hensikten med å utvikle en film og et samtaleopplegg for aldersgruppa 9-13 år å begynne tidlig med å skape motstandsdyktighet mot ytre press, mobbing, skadelig spilladferd og slik forebygge avhengighet. Vi vil ha barna med på laget og da må vi snakke med dem om hvordan de opplever sin hverdag, avslutter rådgiver Ingeborg Ørjasæter.

Her kan du laste ned samtaleoppleggene gratis.

The post – Tweens trenger trygge voksne som er nysgjerrige på barns digitale hverdag appeared first on Blå Kors.

– Chatten har bidradd til å redde liv

$
0
0

Kirsten Rypestøl, initiativtakeren til chattetjenesten «Snakk om mobbing». var svært fornøyd etter gårsdagens konferanse i Kristiansand om mobbing.

– Dette er en stor dag. Mange drømmer er gått i oppfyllelse med denne konferansen, sier Kirsten Rypestøl. Hun hadde i sin tid ideen til chattetjenesten «Snakk om mobbing», som har tilhold i Kristiansand og driftes av Blå Kors.

 

AV IVAR EIDSAA (TEKST/FOTO)

Kirsten Rypestøl var glad, fornøyd og litt rørt over Snakk om mobbing-konferansen som ble arrangert i Kristiansands storstue Kilden i går.
Det er i disse dager syv år siden hun fikk sin store idé.
– Jeg hadde lagt meg, og plutselig kom tanken om å etablere en chattetjeneste for barn og unge som blir mobbet, men som ikke hadde noen å snakke med. Jeg så for med hvordan tjenesten skulle være, rammene, bemanningen, ja, alt, forteller Rypestøl. Hun gikk i gang med stort pågangsmot. Hun tok kontakt med fagpersonell som visste mye om mobbing, årsaksforhold og løsninger. Tilbakemeldingen var at «Snakk om mobbing» var det et stort behov for. Planen var hele tiden at chattetjenesten skulle tette hull som ikke ble dekket av andre.

 

Støtte fra Blå Kors

Kirsten Rypestøl så det ville kreve mye å etablere en slik tjeneste i egen regi. Blå Kors Kristiansand og Blå Kors Norge ga tommel opp, og det ble søkt om offentlige midler. Kontakt inn mot det politiske miljøet betalte seg: Snakk om mobbing fikk en bevilgning over statsbudsjettet på 1,5 millioner kroner. Dermed ble det oppstart i 2015.
– Det har vært en stor dag i dag. Tanken var, ved siden av å etablere en chattetjeneste, også å skulle lære noe av de historiene som barn og unge kunne fortelle. Målet var også å få på plass forskning . Dette kom på plass for to år siden. Det tredje målet var å presentere forskningen på vår egen konferanse. Så i dag falt dermed den siste brikken på plass, sier Rypestøl.

 

Barn og unges egen arena

– Det handler først og fremst om at barn og unge skal bli hørt. Det har vært det viktigste. Når vi får barn og unge til å fortelle om noe som er så vanskelig som mobbing, så gjelder det å formidle det ut slik at vi som voksne kan lære noe, både inn mot skolesituasjonen og i forskningen, understreker Kirsten Rypestøl.
– Hvordan vil du oppsummere det du har sett, lest og hørt i løpet av de tre årene Snakk om mobbing har vært i drift?
– Virkeligheten har vist seg å være slik jeg trodde den var. Også i dag velger mange barn ikke å fortelle noe til voksne når de blir mobbet, like mange som for syv år siden. Gjennom chattetjenesten har barn fått en arena hvor de kan snakke anonymt, hvor de kan fortelle om det de står oppe i. Uten Snakk om mobbing hadde de kanskje ikke hatt den arenaen. Det handler sånn sett om å ha et tilbud til barn og unge som kan være med og redde liv. Gjennom chatten kan de fortelle om det som er vanskelig, slik at de kan få lettet litt på trykket.

 

Fagpersonell

– Hva skiller Snakk om mobbing fra andre hjelpetjenester for barn og unge?
– Først og fremst at de som tar kontakt med Snakk om mobbing chatter med utdannet fagpersonell. Veldig mange av dagens tjenester er basert på frivillighet. Det kan være vel og bra. Men her møter barn fagpersonell som er utdannet på området og som vet og forstår hva barn og unge sliter med. Det gir trygghet for dem som tar kontakt. Det handler også om at barn og unge opplever det trygt å ta kontakt med et profesjonelt hjelpeapparat, da terskelen for å ta kontakt er svært lav, forteller Rypestøl og legger til:

– Snakk om mobbing er blitt enda bedre enn det jeg håpte på da jeg for syv år siden gikk i gang med planleggingen. Alt er blitt oppfylt og mere til!

Statistikken viser at i løpet av tre år (2015-2017) har 15-16.000 barn og unge fra hele landet tatt kontakt med Snakk om mobbing.

The post – Chatten har bidradd til å redde liv appeared first on Blå Kors.

Ny direktør på Borgestadklinikken

$
0
0
Bjørn Gunnar Vådal ( 41) er tilsatt som ny direktør for Blå Kors Borgestadklinikken.

Bjørn Gunnar Vådal ( 41) er tilsatt som ny direktør for Blå Kors Borgestadklinikken.

Bjørn Gunnar Vådal (41) er tilsatt som ny direktør for Blå Kors Borgestadklinikken. Det ble avgjort i styret for Blå Kors Divisjon Behandling for kort tid siden.

Bjørn Gunnar Vådal er utdannet psykiatrisk sykepleier og har en bachelor i helseledelse fra BI. Han er også videreutdannet i veiledning og coaching. Vådal kommer til Borgestadklinikken fra stilling som enhetsleder i Bufetat. Han har også tidligere blant annet jobbet som enhetsleder i akutt-psykiatrien ved Sykehuset Telemark.

Divisjonsdirektør Janka Holstad i Blå Kors sier hun gleder seg over at Vådal har takket ja til stillingen og at hun er trygg på at han blir en god leder for Borgestadklinikken i tiden framover.

Bjørn Gunnar Vådal sier han har takket ja til en spennende og utfordrende stilling. Vådal fremhever Borgestadklinikkens kompetanse og sier han ser fram mot å være med å videreutvikle klinikken. Han starter trolig i jobben som direktør ved årsskiftet.

Borgestadklinikken er en privat-ideell virksomhet med  to avdelinger i Skien med 64 døgnplasser innen rusbehandling. Her er også poliklinikk og kompetansesenter. Klinikken har rundt 250 ansatte.

The post Ny direktør på Borgestadklinikken appeared first on Blå Kors.

26 familier på høstferie

$
0
0

– Hele 26 familier får et ferietilbud i løpet av høstferien, forteller Blå Kors’ ferieleder Wenche Tønnessen.

 

– Givergleden har vært stor. Det gjør at vi kan gi flere familier et opphold i høstferien. Det er kombinasjonen av offentlige tilskudd og private gaver som gjør dette mulig, forteller Wenche Tønnessen, leder av Blå Kors Ferier.

 

AV IVAR EIDSAA TEKST/FOTO

 

Blå Kors Ferier utvider dermed tilbudet. 16 familier reiser på ferie når høstferien tar til førstkommende helg, og nok en gruppe på 10 familier får et ferieopphold fra og med midtveis i uka etter (uke 41).
– Vi har tidligere hatt midler til å gi et ferieopphold i tre uker sommerstid til flere familier, to ferieuker med Folkehøgskolen Sørlandet på Birkeland som base, samt en uke ved Kristiansand Feriesenter på Dvergsnestangen. Nå kan vi gå enda et skritt videre, noe som gleder oss veldig. For behovene er store, fremholder Wenche Tønnessen.

 

Svært populære
Ferietilbudet sommerstid har utviklet seg til å bli svært populære. Familier fra hele landet har søkt om å kunne få et ferieopphold. Felles for disse er at de selv ikke har hatt økonomi til selv å kunne reise på ferie for seg og sine.
– Samtidig har vi sett at antall søkere har vært langt større enn antall plasser vi har hatt til disposisjon, sier Tønnessen.
Ferieukene er blitt finansiert takket være en bevilgning over statsbudsjettet, tilskudd fra BUFdir og ved donasjoner fra private og bedrifter.

 

Mange har latt seg inspirere
I sommer var det flere medier som hadde reportasjer om ferietilbudet, og mange har latt seg inspirere i kjølevannet av disse til å bidra.
– IMI-kirken i Rogaland hadde en kollekt hvor pengene gikk til Blå Kors Ferier. Hele 90.000 kroner kom inn. I tillegg har flere personer på Hovden gått sammen om å gjøre en innsats. De gav uttrykk for at de lenge hadde ønsket å engasjere seg, men visste ikke helt hvordan. Reportasjene i sommer gjorde at de tok kontakt med oss, forklarer Tønnessen.
– De stiller flere leiligheter til disposisjon. Så når den første gruppen reiser på ferie 30. september, får de gratis overnatting, og muligheten til å være med på en rekke ulike aktiviteter uten at det koster den enkelte familie noe. Det er sterkt å møte mennesker med en slik giverglede. De ønsker ikke blest omkring seg selv, de ønsker bare å hjelpe dem som virkelig trenger det. Vi er blitt møtt med stor raushet og imøtekommenhet. Jeg blir ydmyk i møte med slike mennesker, og takknemlig på vegne av alle dem som nå får muligheten til å få noen gode feriedager, forteller Tønnessen.

På søndag 30. september reiser 56 personer fordelt på 13 familier til Hovden, og blir der frem til og med onsdag 3. oktober. Med på turen blir to ansatte fra Blå Kors Kristiansand og tre tidgivere (frivillige).

 

Nye ferietilbud i vinterferien
Det blir også en ferieuke nummer to i løpet av høstferien. Denne legges til Hamre Familiecamping i Kristiansand. Ti familier får plass på denne ferien. Under oppholdet blir det blant annet tur til Dyreparken, samt en rekke andre aktiviteter.
– Gavene og tilskuddene vi har fått, har altså medført at vi nå kan utvide tilbudet til også å omfatte høstferien. Men alle midlene som er blitt gitt i gave gjør også at vi kan tilby ferieopphold i februar når skolene har vinterferie. Så det er bare å søke om plass på disse, sier Tønnessen.

Her er tilbudene presentert på hjemmesida til Blå Kors Ferier.

The post 26 familier på høstferie appeared first on Blå Kors.

– Dårlig dekning av de ideelles historiske pensjonskostnader

$
0
0

Generalsekretær Jan Elverum (til h) var på plass i Stortinget da regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 ble lagt fram i formiddag. Her blir han intervjuet av Vårt Lands journalist, Andreas Lindvåg. (Foto: Anders Blixhavn)

Regjeringen legger i statsbudsjettet for 2019 inn midler som skal dekke pensjonskostnader for ideelle og andre virksomheter som har levert lovpålagte spesialisthelsetjenester.

 

— Regjeringens opplegg for kompensasjon for de historiske pensjonskostnadene er langt fra gode nok. Dette truer selve driftsgrunnlaget for ideelle velferdsleverandører i Norge. Budsjettet for 2018 ble et gjennombrudd for de ideelle aktørene og et stort skritt i riktig retning, sier Jan Elverum, generalsekretær i Blå Kors Norge. — Men dessverre svarer ikke regjeringen ut det som var forventet i deres forslag til 2019-budsjett. Regjeringen skal ha ros for viljen til å gjøre noe, men da må de få på plass en fullverdig løsning.

I april 2015 ble det oppnevnt et ekspertutvalg ledet av Jon M. Hippe som fikk i oppdrag å utrede grunnlaget for en eventuell statlig dekning av ideelle organisasjoners historiske pensjonskostnader. Dette var et arbeid som Blå Kors hadde jobbet for i lang tid allerede.

— Ideelle aktører er tidligere blitt pålagt å ha samme pensjonsordning som det offentlige når de har levert lovpålagte helse- og sosialtjenester på oppdrag fra staten. Den regningen er det de ideelle som har tatt uten noen form for kompensasjon. Slik skal det jo ikke være, sier Elverum.

Hippe-utvalget la fram sin innstilling for Kulturdepartementet i august i 2016. Dette dannet grunnlag for departementets høring: NOU 2016: 12 «Ideell opprydding — Statlig dekning av ideelle organisasjoners historiske pensjonskostnader».

— Det er positivt at regjeringen er enig om at ideelle skal kompenseres for sine utgifter. Hippe-utvalget beregnet det til en årlig kostnad for staten på 120 millioner kroner, men regjeringen bevilger bare 42 millioner kroner. Det skyldes blant annet at det kun er opparbeidede pensjonsforpliktelser fram til 01.01.2010 som tas med i grunnlaget. Store pensjonsforpliktelser faller dermed utenom ordningen, sier Elverum.

The post – Dårlig dekning av de ideelles historiske pensjonskostnader appeared first on Blå Kors.

— Mye gjenstår i opptrappingsplanen for rusfeltet

$
0
0

Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan har laget denne grafiske framstillingen av hvor mange millioner kroner som hittil er bevilget til opptrappingsplanen på rusfeltet, og hvor mye som må bevilges til neste år for å nå målet om en økning på 2,4 milliarder kroner. (Takk til Actis grafikk)

 

Regjeringens opptrappingsplan for rusfeltet skal kulminere i 2020. Opptrappingen innebærer at bevilgningene alt i alt skal øke med 2,4 milliarder kroner. I forbindelse med neste års statsbudsjett må det bevilges nær 600 millioner kroner for å nå målet.

 

— Det er bred enighet om at kommunene er det svakeste leddet i oppfølgingen av rusavhengige som er i behandling. Når regjeringen velger å bruke 281 millioner på å øke de frie midlene til kommunene, i stedet for å øremerke, betyr det at man ikke tar grep for å sikre ruspasientene nødvendige helsetjenester, sier Jan Elverum, generalsekretær i Blå Kors Norge. Han peker på at mens det er tatt grep for å bedre kvaliteten på rusbehandling i spesialisthelsetjenesten, er det for store kommunale forskjeller og for tilfeldig hva slags tilbud ruspasientene får i kommunene.

— En vellykket behandling i spesialisthelsetjenesten kan ende med tilbakefall om pasienten skrives ut til en kommune som ikke sørger for nødvendige oppfølgingstjenester. Dette skaper svingdørspasienter. Den største kostnaden for dette er det dessverre ruspasienten som tar, sier Elverum.

Jan Elverum håper at Stortinget sørger for at opptrappingsplanen blir gjennomført slik som lovet.

—Vi er bekymret for tempoet i opptrappingen, og lurer på om målet faktisk vil bli innfridd.  Blå Kors vil jobbe hardt for at intensjonen med opptrappingsplanen følges bedre opp når det endelige budsjettet blir vedtatt, sier Elverum, som ikke tror at regjeringens forslag blir det endelige resultatet.

The post — Mye gjenstår i opptrappingsplanen for rusfeltet appeared first on Blå Kors.

Ungdom, rus og psykisk helse i Afrika

$
0
0

Blå Kors har i flere år arbeidet målbevisst for å øke oppmerksomheten rundt ruspolitisk arbeid i mange land i Afrika. Her fra en konferanse i Lesotho i det sørlige Afrika i 2015. (Foto: Torunn Sæther)

 

Den psykiske helsen til Afrikas voksende unge befolkning er av stor økonomisk og sosial betydning. Likevel er unges psykiske lidelser og rusbruk en glemt epidemi med lav status hos nasjonale myndigheter og bistandsbransjen.

 

AV RUNE HJALMAR ESPELAND, PROGRAMANSVARLIG INTERNASJONALT, BLÅ KORS NORGE

 

«Jeg skapte mye trøbbel rundt her. Mer enn du kan forestille deg. Den eneste medisinen som passet for meg var å legges i jern.» Sitatet kommer fra Robert som er en ung malawisk mann som ble satt i jern av sin familie som et resultat av sin psykiske lidelse. Familien til Robert argumenterte for at det var den unge mannens bruk av rusmidler og den etterfølgende voldelige oppførselen, som førte til valget om å lenke han til et tre ved en av familiehusene i landsbyen. Å bli lenket, bortgjemt eller utstøtt er en skjebne mange unge med alvorlige psykiske lidelser i Afrika.

Unge er en i kritisk utviklingsfase for utviklingen av psykiske lidelser. Fattigdom, krigføring og sykdom er risikofaktorer for barn og unges psykiske helse i Afrika sør for Sahara. Det er store mørketall for hvor stort omfanget er, siden det finnes også lite systematisk forskning på barns og unges psykiske helse i Afrika sør for Sahara. WHOs moderate anslag er at 14 prosent av alle unge i regionen har en form for psykisk lidelse, og depresjon og angst er de vanligste. Væpnede konflikter øker risikoen for en rekke lidelser i rekke land. I en studie utført i Sør-Sudan, fant forskerne at 75 prosent av barna lider av posttraumatisk stresslidelse. Bruk av sterke rusmidler er også svært utbredt blant unge som deltar i væpnede konflikter.

 

En ond sirkel
Rus og psykiske lidelser de viktigste risikofaktorene for uførhet og tidlig død blant ungdom (10-19 år) og unge voksne (20-44 år) i Afrika, ifølge Norads rapport om psykisk helse som global utfordring (2014) og WHOs globale statusrapport om alkohol og helse (2018). Selvmord er den nest viktigste dødsårsaken for unge mennesker. En studie fant at 12 prosent av barna som var foreldreløse med AIDS på den ugandiske landsbygda, hadde selvmordstanker. Det er sterk forbindelse mellom psykiske lidelser og tidlig død uansett dødsårsak – selv når man utelater selvmord. Det må også sees i lys as at alkoholbruk er den viktigste risikofaktoren for tidlig død blant unge mennesker i Afrika.

I vårt forsknings- og forebyggingsarbeid har vi sett hvordan mange unge i en rekke afrikanske land havner i en ond sirkel med sykdom, psykiske lidelser og rusbruk, som kan vare livet ut. Unge menn i høyrisikogrupper over hele Afrika er spesielt sårbare og opplever at depresjon/angst, rusmisbruk og risikoadferd øke risikoen for alvorlig sykdom eller funksjonsnedsettelse. På samme måte øker fattigdom i kombinasjon med en alvorlig sykdom eller funksjonsnedsettelse ofte risikoen for å utvikle en psykisk lidelse og rusmisbruk.

 

Stigma
Det er utbredt syn i mange afrikanske land at unges psykiske lidelser er forårsaket av hekseri eller selvforskyldt og koblet til dårlig moral – gjennom bruk av rusmidler. Mange unge menn med psykiske lidelser blir utstøtte og forviste fra familien og må deretter søke alternative løsninger for å finne mat og andre nødvendige behov. De havner ofte blant andre utstøtte in byene, hvor de risikerer å stemples som løsgjengere. Løsgjengeri er en forbrytelse i mange afrikanske land, og derfor er mange psykiatriske sykehus i Afrika nærmest å anse som fengsler – steder hvor fattige og sårbare ungdommer blir stuet bort. Konsekvensene av stigmatisering er dramatiske i samfunn hvor man er avhengig av andre for å overleve. Fattigdom, stigma og diskriminering gjør derfor at mange unge tvinges til å lide i stillhet.

 

Behandling
I Malawi og andre afrikanske land er ikke kun forestillinger som kobler psykiske lidelser til selvpåføring og heksekraft et problem. Når 90 prosent av malariadødsfallene, 70 prosent av HIV/Aids-tilfellene og 26 prosent av tuberkulosetilfellene finnes i Afrika sør for Sahara, er det ikke overRaskende at psykiske lidelser blir nedprioritert av fattige stater og bistandsbransjen. Selv om en rekke studier viser at psykiske lidelser og rusmisbruk gjør det også vanskeligere å behandle andre alvorlig sykdommer som HIV/Aids som er en del av globale prioriteringer.

Klinikken er for mange familier er sett som en siste utvei – etter å ha prøvd den tradisjonelle healeren, presten eller imamen. Et svært begrenset tilbud av lavterskel mental helse tilbud samt press på det lille som finnes, fører til at medisiner blir utskrevet uten en omfattende utredning – gjerne på livstid. Samtaleterapi er ikke et kjent eller tilgjengelig alternativ, og overarbeidede helsearbeidere har ikke tid til å slå av en prat. Lidelser som depresjon, angst, selvmordstanker og selvskading går dukker derfor sjelden opp i offentlige helsestatistikker.

 

Veien tilbake til baren
Mange unge menn som Robert i Malawi har behov for å snakke om ubehagelige tanker og følelser, og uttrykket ‘å tenke for mye’ er vanlig i det østlige Afrika. Det knyttes til at unge menn opplever seg selv som utestengte fra den globale og lokale økonomien og samfunnet. Fraværet av behandlingstilbud og en offentlig forståelse av lidelser som selvpåførte fører til at unge ikke har noen å nærme seg problemene og følelser tilknyttet psykiske lidelser. Barer og gatehjørner blir derfor arenaer hvor unge menn kan snakke og dele erfaringer og vanskelige følelser med andre i samme sitasjon. Samtalene kombineres gjerne med et rusmiddel som bidrar til å ‘redusere tankene’. Denne typen selvmedisinering har på lenger sikt en rekke negative konsekvenser. Tidlig og hyppig bruk av cannabis og/eller alkohol og annen risikoadferd forsterker ofte de psykiske problemene på sikt, i tillegg til at avhengighet blir en tilleggsbelastning.

Den globale alkoholdindustrien har en aggressiv markedsføring av alkohol som en mulighet for unge mennesker i Afrika til å oppleve suksess i en global økonomi. Unge mennesker i en sårbar situasjon trenger ikke økt tilgang til alkohol men bedre livsvilkår, lavterskeltilbud innen psykisk helse og en større offentlig forståelse for psykiske lidelser. Det vil vi sette på dagsorden på Verdensdagen for psykisk helse.

 

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Mathias Tømmervold som har levert en mastergrad om ungdom, rus og psykiske lidelser i Malawi.

The post Ungdom, rus og psykisk helse i Afrika appeared first on Blå Kors.


Ny leder av BKU-speidernes korpsstyre

$
0
0

Den nye korpssjefen, Trygve Netland.

På Korpstinget 7. til 9. september 2018 ble Trygve Netland fra Lye Blå Kors Ung Speidere valgt til leder. Han blir altså ny korpssjef i det året Blå Kors Ung Speidere på landsplan fyller 100 år.

 

I det nye styret sitter ellers: Bente Kristine Kvalheim, Alf Diamada Pedersen og Gunnar Moseidjord. Varamedlemmer: Kristoffer Holtskog og Lennart Magnussen.

 

Cathrine Sundal.

I tillegg kan vi fortelle at på vårens generalforsamling i Blå Kors ble Cathrine Sundal gjenvalgt som leder for BKU-rådet. Øvrige medlemmer i rådet ble Rosa Erdahl, Maria Jacobsen og Bente Kristine Kvalheim. Varamedlemmer ble Stian Amundsen og Eirik Bøe Rasmussen.

The post Ny leder av BKU-speidernes korpsstyre appeared first on Blå Kors.

Spennende korpsleir på Rjukan

$
0
0

Full fart i klatreparken ved toppen av Krossobanen!

Fra 4. til 8. august 2018 var det endelig duket for Blå Kors Ung Speideres korpsleir! En stor gjeng med spente barn og foreldre møtte opp på Rjukan på åpningsdagen.

 

Det var lagt opp til et flott program, med mange spennende aktiviteter, men som alle speiderleirer skal, måtte det starte med leirbål, sang og kniving om hvilket lag som hadde de høyeste, klareste barnestemmene. Sommerens bålforbud løste vi lett med elektriske lys i bålet.

Allerede søndagen dro alle på tur for å gå i tungtvanns-sabotørenes fotspor. Noen tok den lange veien, mens andre gikk en kort. Fantastisk vær og nydelig natur! På ettermiddagen møttes alle på Tungtvannsmuseet på Vemork hvor vi fikk omvisning og foredrag om alt det spennende som foregikk der før og under krigen.

Mandag var det klart for langtur for de aller fleste. Noen skulle sykle innover Hardangervidda og noen skulle gå. En imponerende innsats av alle de unge. Natten ble tilbragt på hytter inne på vidda. Hvisking utover de sene nattetimer hører med – og dertil trøtte fjes morgenen etter. De som var for små til de lange turene fikk en tur i klatrepark på toppen av Krossobanen, det var akkurat passe spennende for de minste.

Da alle viddevandrerne var kommet tilbake avsluttet vi tirsdagen på Badeland på Rjukan. Godt for støle kropper å leke, bade og kose seg i mange timer i vannet. En og annen voksen ble utfordret til å hoppe fra sjumeter’n, og bare måtte gjøre det selvsagt!

Onsdag var det klart for den obligatoriske turen når man er på Rjukan: opp til Gaustadtoppen. Lenge så det skummelt ut med regn, tåke og litt torden. Noen valgte å holde seg nede i lavlandet, men en imponerende stor gjeng tok turen opp, og jammen lysnet det litt. Gaustadtoppen er flott i tåkevær også!

Tradisjonen tro må alle speiderleirer avsluttes med et heidundrandes leirbål, men med fortsatt bålforbud og dårlig vær fikk vi lov til å låne ærverdige storsalen på Rjukanhuset. Vi hadde en flott fest der. Det ble en fantastisk avslutning på en flott leir. Torsdagen satte slitne, glade mennesker nesen hjemover.

Blå Kors Ung Speidere er en flott gjeng med barn, ungdom og voksne. Den gode speiderånden skinner gjennom og føles godt for kropp og sjel!

The post Spennende korpsleir på Rjukan appeared first on Blå Kors.

Slik har vi det i Blå Kors Ung Åkra

$
0
0

Blå Kors Ung Åkra kan også dette med å kose seg ved festlige anledninger.

Hei! Her kommer en liten stemningsrapport fra Åkrehamn på Karmøy! Blå Kors Ung Åkra er i vinden som aldri før og aktiviteten gjenspeiler dette.

Blå Kors Ung Åkra (BKUÅ) ble etablert høsten 2016 og har etter dette fått være med i prosjektet «Aktivitet, hjem og opplæring». Dette har resultert i skikkelig kvalitet på mye av det vi gjør.

Stiftelsen Åkra Blå Kors, som BKUÅ ligger under, eier en stor eiendom i Åkrehamn med forsamlingslokale, klubblokale og et stort uteareal ved sjø og med kaier. Dette gjør oss veldig privilegert som får drive med ungdomsarbeid akkurat her. Klubblokalet blir kalt «Fabrikken», og navnet brukes både som stedsnavn og beskrivelse av arbeidet, som drives på dugnad der ungdommene gjør mesteparten av jobben selv.

Fabrikken har daglig drift gjennom hele året. Ungdommene har selv nøkler og er ansvarlige for åpning og stengning – selvsagt med voksne og eldre ungdommer i ryggen. På en vanlig hverdag fungerer Fabrikken som et sosialt samlingspunkt der dørene åpnes etter skoletid og stenger ved leggetid. Ungdommene spiller videospill, bordtennis, kikker på mobilene sine, tøffer seg for jentene, lager/kjøper seg mat, tøffer seg med mopedene sine, spiller fotball eller krokket (croquet), bader når sommeren tillater det og andre hverdagslige ting.

Også utenom dette skjer det mye kjekt. Vi bowler, går på kino. Vi er stamkunder hos McDonald’s, står på ski (både sommer og vinter) i og med dagsturer og hytteturer på Geilo, fisketur, harry-tur til Sverige, sommertur til Danmark, go-kart, paintball, skumparty, båtførerprøve, grillkvelder i naturlige omgivelser i nærområdet, turer i trampolinepark og mye mer. Bildene som sier mer enn tusen ord!

Følg oss gjerne på Facebook: Blå Kors Ung Åkra, Fabrikken.

Med vennlig hilsen
Jan Olaf Halvorsen

The post Slik har vi det i Blå Kors Ung Åkra appeared first on Blå Kors.

– Støtt opp om TV-aksjonen!

$
0
0

Generalsekretær Jan Elverum løfter gjerne det oransje skjerfet til Kirkens Bymisjon i anledning søndagens TV-aksjon. (Foto: Steinar Glimsdal)

Kirkens Bymisjon er i gang med innspurten til TV-aksjonen NRK 2018 «Mindre alene sammen». Å få mønstret et tilstrekkelig antall bøssebærere har nå fullt fokus. Generalsekretær Jan Elverum oppfordrer alle ansatte og tidgivere i Blå Kors til å ta i et tak på søndag.

 

Norge er et samfunn der forskjellene øker. Forskjeller som ikke først og fremst handler om etnisitet eller religion, hvor du kommer fra eller hvem du er, men om du er innenfor eller utenfor. Det er mange måter å være utenfor på. Fra å mangle en seng å sove i, til å være utenfor arbeidsliv eller sosiale fellesskap. Dette rammer ikke bare enkeltpersoner, men gir ringvirkninger for hele befolkningen.

Jan Elverum løfter opp et av Bymisjonens megetsigende symboler, et varmt høstfarget ullskjerf. Han er overbevist om at TV-aksjonen NRK 2018 kan gi Kirkens Bymisjon mulighet til å skape møter som endrer liv.

– TV-aksjonen i år er viktigere enn aldri før, understreker Elverum. – Ved å åpne dører og ved å legge til rette for at flere kan møtes, tilbyr Kirkens Bymisjon et nytt fellesskap til mennesker som opplever å stå utenfor. Dette fellesskapet, en seng og en god samtale gir flere muligheten til å oppnå egne mål og drømmer. Alt dette brenner vi for i Blå Kors også! Derfor håper jeg alle som på en eller annen måte er engasjert hos oss vil bidra som bøssebærer førstkommende søndag, sier han.

Kirkens Bymisjon skriver på sin webside om et ambisiøst mål: Alle norske husstander skal få besøk ved at det mønstres hele 100.000 bøssebærere. Tidspunktet for bøssebæringen er mellom klokken 16.00-18.00 søndag 21.oktober.

 

The post – Støtt opp om TV-aksjonen! appeared first on Blå Kors.

Ny podcast om utenforskap søker din historie

$
0
0

Journalist og radioprodusent Synva Hjørnevik (til v) er i gang med podcastserien «Utafor» sammen med divisjonsdirektør Janka Holstad, Blå Kors’ hovedkontakt inn i samarbeidet. (Foto: Steinar Glimsdal)

 

– Tiden er kommet for avstigmatisering av dette å være utenfor i vårt samfunn. Folk flest trenger å få nyansert sitt syn på utenforskap, få ny kunnskap.

 

Journalist og radioprodusent Synva Hjørnevik er denne høsten i gang med å lage en ny podcastserie, «Utafor». Her skal det utforskes nærmere på hva det er som definerer hvorvidt man er «innafor» eller «utafor» i samfunnet, hvorfor disse temaene fortsatt er tabubelagte, og hvordan samfunnet i større grad kan forebygge utenforskap. Blå Kors er Hjørneviks hovedsamarbeidspartner.

 

– DETTE ER VI MED PÅ, for vi i Blå Kors ønsker å være innovative i forhold til mediebruk, sier en entusiastisk divisjonsdirektør i Blå Kors, Janka Holstad. – Gjennom vårt forebyggende arbeid og gjennom vårt mangfoldige hjelpearbeid får vi daglige påminnelser om hvor underkommunisert utenforskapet er i samfunnet, sier Holstad.

 

Hvis du selv har opplevd – eller kjenner noen som er berørt – av utenforskap, og som har lyst til å gi et innblikk i dette, ta kontakt på e-post: synva.hjornevik@blakors.no eller telefon 416 98 509.

 

PODCASTSERIEN «UTAFOR» har som mål å speile ulike typer utenforskap, og å gi ny innsikt, kunnskap og forståelse for andre menneskers livssituasjoner.
– For at podcasten skal få den gjennomslagskraften som vi ønsker, er vi helt avhengige av å møte mennesker som har lyst til å gi lytterne et reelt innblikk i sin hverdag og sin historie, sier Synva Hjørnevik.

Hun lister opp en beskrivelse av hvem en ser etter og hva slags temaer og historier en ønsker å belyse gjennom «Utafor»:

 

– VI HAR TENKT Å LAGE ÅTTE EPISODER med åtte ulike typer utenforskap: Spilleavhengighet (gaming/gambling), Alkoholmisbruk, Fattigdom, Psykisk/fysisk vold i nære relasjoner, Graviditet knyttet til rusavhengighet, Hjemløshet, Misbruk av anabole steroider og Diskriminering i arbeidslivet som følge av etnisk opprinnelse eller fengselsopphold.

Synva Hjørnevik forteller at de som blir med i podcasten kan være anonyme, får tett oppfølging før, under og etter innspilling, møtes av trygge og tydelige rammer, kan til enhver tid trekke seg fra prosjektet og kan være med og bestemme hva som skal være med til slutt i prosessen.

 

– HVA SLAGS DELTAKERE SER DERE ETTER?
– Vi ser etter forskjellige typer mennesker som kan tilføre tematikken noe nytt. Vi håper å kunne presentere et bredt spekter når det gjelder alder, kjønn, etnisitet, inntekt og status. De som blir med må samtidig ha et ønske om å dele av seg selv foran en båndopptaker og gi oss tilgang til noe av det aller vanskeligste i livet, svarer produsent Synva Hjørnevik.

Hun håper, ved hjelp av Blå Kors’ nettverk, å finne mennesker som er forholdsvis verbale, og som har mulighet til å gi tilgang til venner og familie som også er berørt av tematikken.

 

DEN ENKELTE DELTAKER VIL HA ET «PROSJEKT» i løpet av sin episode, noe de ønsker å mestre eller gjennomføre. Tanken er at lytteren skal få delta på denne reisen og følge den indre fremdriften. Eksempler på prosjekt kan være å søke jobb, fortelle om situasjonen til noen som ikke vet om det på forhånd, oppsøke nye sosiale settinger, lære noe en ikke kan.

Her kan du laste ned en mer detaljert beskrivelse av den planlagte podcastserien «Utafor».

The post Ny podcast om utenforskap søker din historie appeared first on Blå Kors.

Viewing all 414 articles
Browse latest View live